Welke verzekeringen sluit je gratis af voor je kind?

Als je kinderen hebt of als je een kind verwacht, dan wil je natuurlijk dat deze zo goed mogelijk beschermd is. Als hem of haar iets overkomt, dan moet er medische hulp beschikbaar zijn en als hij of zij schade aanbrengt aan de auto van de buren, dan wil je daar liever geen kosten voor maken. Er zijn een aantal verzekeringen die je waarschijnlijk zelf al hebt en waar je je kinderen gratis aan toe kunt voegen. Je kind verzekeren is dus eigenlijk erg makkelijk en meestal gratis.

Zorgverzekering

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Verzekeraars mogen je aanvraag dan ook niet weigeren en dit is wettelijk vastgelegd. Maar hoe zit dat dan met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Deze kun je gratis laten meeverzekeren op je eigen polis. Je bent verplicht om dit binnen vier maanden naar geboorte door te geven aan je zorgverzekeraar. Dit is ook het moment om je af te vragen of je je verzekering niet het beste verandert of uitbreid. Vaak zijn kinderen tot 18 jaar namelijk ook gewoon gedekt onder de aanvullende verzekeringen die je afsluit. Denk hier goed over na en draag er zorg voor dat jouw zorgverzekering aansluit op de komst van jullie nieuwe spruit.

WA-verzekering

Als je zelf een WA-verzekering hebt (dus een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering), dan worden kinderen automatisch ook meeverzekerd. Als deze bijvoorbeeld per ongeluk een bal door de ruiten van de buren trapt of een tekening maakt op de auto van een bezoeker, dan wordt het herstel van de schade daarvan ook vergoed. Vaak worden opzettelijke schades van kinderen tot 14 jaar wel vergoed, maar wordt het kind daarna zelf aansprakelijk gesteld. Hij of zij valt dan nog wel gewoon onder jouw polis, maar als de schade opzettelijk is aangericht zal je dan minder makkelijk een vergoeding kunnen krijgen. Vanaf dat moment is het misschien verstandig om je verzekeringen te analyseren en aan te laten passen.

Uitvaartverzekering

Het is waarschijnlijk het laatste waaraan je herinnerd wilt worden, maar mocht je kind komen te overlijden dan wil je je geen zorgen hoeven maken over de uitvaart en de kosten daarvan. De meeste verzekeraars laten daarom toe om kinderen ook te verzekeren en dit kan op twee verschillende manieren.

  • Op jouw polis: vaak kun je kinderen tot 21 jaar gratis laten meeverzekeren op jouw polis. Je betaalt dan dus niks extra, maar je kind krijgt wel een volwaardige polis. Controleer dit goed, want niet elke verzekeraar kan dit aanbieden. Nadat je kind 21 is geworden komt de verzekering te vervallen. Het is dan aan hem of haar zelf om hier zorg voor te dragen.
  • Een aparte verzekering: het is ook mogelijk om je kind een aparte uitvaartverzekering te geven. Dit kost vaak erg weinig en de polis kan gewoon worden overgenomen als hij of zij 21 wordt. Baby’s zijn van 20 weken zwangerschap tot en met 6 maanden na de geboorte vaak automatisch meeverzekerd. Controleer dit wederom goed, want deze voorwaarden verschillen per verzekeraar.